Wat moet je ermee; als je een diagnose als schizofrenie te horen hebt gekregen? Je weet dat je dan kwetsbaar bent voor een terugkerende psychose. Je moet daar rekening mee houden maar je hoeft niet thuis de hele dag op de bank te zitten. Je zult je levensstijl aan moeten passen, maar het is wel van belang dat jij je eigen leven kan leiden.

  • Ga op zoek naar mogelijkheden om je leven op een voor jou zinvolle wijze voort te zetten. Je kan verder gaan met je opleiding of een nieuwe opleiding zoeken. Je kan werk zoeken dat bij je past. Of je kan deelnemen aan activiteiten om weer op gang te komen. Wij kunnen je daarbij helpen. Je vindt daar meer over bij behandeling.
  • Praat met andere mensen over je kwetsbaarheid. Je hoeft echt niet iedereen te vertellen dat je last hebt van schizofrenie, een schizoaffektieve stoornis of een bipolaire stoornis. Maar neem wel een paar mensen in vertrouwen. Dat kan een goede vriend of vriendin zijn. Je vader of je moeder of iemand anders uit je familie. Zoek ook iemand op die veel weet van deze aandoeningen. Die persoon kan je adviezen geven. Hoe je het beste omgaat met je kwetsbaarheid. Je vindt daar meer over bij behandeling.
  • Schenk aandacht aan je kwetsbaarheid en je sterke kanten. Drugsgebruik moet je zien te vermijden. Houd rekening met je beperkingen. Niet teveel tegelijkertijd doen. Maar durf ook weer dingen te gaan doen, die je interesseren.
Printversie van deze paginaPrint