Oorzaken van een psychose

We weten nog altijd niet precies wat de oorzaak van een psychose is. Het risico op een psychose is wel veel groter als iemand in de familie: vader, moeder, opa of oma, ook last heeft gehad van een psychose. Maar van een aangeboren kwetsbaarheid alleen, krijg je meestal geen psychose. Wanneer jonge mensen, die al kwetsbaar zijn, op school veel gepest worden of op een andere manier sociaal uitgesloten worden dan neemt het risico op een psychose toe. Nare ervaringen uit het verleden kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van een psychose. Nogmaals: vooral als iemand al een zekere kwetsbaarheid kent.

Cannabis

Inmiddels weten we ook dat cannabisgebruik (het roken van jointjes) bij een aantal mensen leidt tot een psychose. Een aantal mensen heeft een speciale gevoeligheid voor cannabis. Als je iemand in de familie hebt met een psychose moet je daarom ook nooit cannabis gebruiken.

De meeste psychoses ontstaan ongeveer tussen de 17 en 25 jaar. Je kan op iedere leeftijd een psychose krijgen, maar een eerste psychose ontstaat in de meerderheid op jonge leeftijd. Het is de tijd van de jongvolwassenen waar voor de eerste keer een volledig beroep wordt gedaan op een mens zijn of haar capaciteiten. Een kwetsbare leeftijd, waar gelukkig de meeste mensen goed doorkomen, maar een kleine groep helaas last krijgt van een psychose.

Een eerste psychose komt ongeveer bij 25 op de 100.000 mensen per jaar voor. In Zeeland zijn er ongeveer 100 mensen met een eerste psychose per jaar. De helft van deze mensen heeft vooral last van stemmen en waandenkbeelden. De andere helft heeft een veel te drukke stemming of een te sombere stemming.

Printversie van deze paginaPrint