Wat kun je als familie aan een psychose doen?

Wanneer je denkt dat je zoon of dochter of je partner last heeft van een psychose dan kan je eerst proberen om met deze persoon in gesprek te komen. Vraag wat er aan de hand is en laat iemand zijn verhaal vertellen. Bij een psychose horen aparte belevingen. Laat iemand daarover vertellen. Ga niet in discussie, want dat heeft meestal geen zin. Het hoort bij een psychose dat iemand dingen beleeft die voor anderen moeilijk voor te stellen zijn. Vervolgens kan je vragen of je familielid hulp wilt hebben, met de huisarts erover wil praten of met iemand anders die hier ervaring mee heeft.

Heel vaak zal iemand die last heeft van een psychose hier niet over willen praten en geen hulp willen. Dan mag je zelf hulp gaan zoeken. Ga naar de huisarts, vertel wat er aan de hand is, en vraag om een verwijzing naar een deskundige. Je mag ook vragen of iemand eens thuis op bezoek wil komen om vast te stellen dat het inderdaad om een psychose gaat.

Leven met iemand die last heeft van een psychose is vaak heel lastig. Het is normaal dat ze jou ook niet meer vertrouwen en dat ze erg in een eigen wereld leven. Je kan het zelf niet oplossen, het gaat erom dat je het getroffen familielid met een psychose in contact weet te brengen met deskundige hulpverlening. Dit kan een tijdje duren.

Tips om jezelf ondertussen staande te houden:

  • ga niet in discussie over de eigenaardige belevingen, want dat heeft meestal geen zin;
  • luister alleen en tracht zoveel mogelijk gerust te stellen;
  • laat niet over je grenzen gaan: ook iemand met een psychose kan en moet grenzen respecteren;
  • wanneer jij je niet meer veilig voelt, maak dit dan duidelijk aan de huisarts en vraag om directe hulp aan huis.
Printversie van deze paginaPrint