Behandeling

De behandeling van mensen die last hebben van terugkerende psychoses bestaat uit veel meer dan medicijnen alleen. Het belangrijkste is dat je een aantal mensen leert kennen die je met hun kennis verder kunnen helpen. Dit kan een psychiater, sociaalpsychiatrisch verpleegkundige of een psycholoog zijn. Wanneer je door ons verder geholpen wil worden, vraag je bij je huisarts om een verwijzing en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op. Voor een behandeling moet je meestal niet opgenomen worden. Je kan gewoon thuisblijven en de dingen blijven doen die je graag wilt.

Je krijgt een persoon toegewezen, meestal een sociaalpsychiatrisch verpleegkundige, die je belangrijkste gesprekspartner zal zijn. Met hem of haar bespreek wat je verder nodig hebt aan hulp. Wie 65 jaar of ouder is, krijgt behandeling vanuit de afdeling ouderenpsychiatrie.

Medicijnen

Met een psychiater kan je bespreken of het zinvol is om medicijnen te gebruiken en zo ja welke en hoeveel. Wanneer je last hebt van een psychose, krijg je antipsychotica. Dat zijn medicijnen die je stemmen en waandenkbeelden naar de achtergrond brengen. Verder kan je ook medicijnen krijgen om weer in een normale stemming te komen. Wanneer je last hebt van terugkerende psychoses is het dikwijls aan te raden medicijnen te blijven gebruiken. Vaak kan dat in een lagere dosis.

We kunnen je ook verder helpen op het gebied van wonen, werk, opleiding en omgaan met financiën. We hebben de beschikking over een groot aantal deskundigen die allemaal bereid zijn om je verder te helpen. Over deze mensen kan je meer vinden bij het Flexible-ACT.

Printversie van deze paginaPrint