Wat is een theatrale persoonlijkheidsstoornis?

Mensen met een theatrale persoonlijkheidsstoornis vallen op door hun kleurrijk, extravert en dramatisch gedrag. Het zijn zeer emotionele mensen, die moeite hebben om lange diepgaande relaties aan te gaan. Zij staan graag in het middelpunt van de belangstelling, hebben de neiging om door uiterlijk vertoon te verleiden of de aandacht op te eisen.

Mensen met deze stoornis vragen om aandacht.  Wanneer men niet in het middelpunt van de belangstelling staat, voelt men zich al gauw ongemakkelijk. Op die momenten wordt uitdagend of seksueel uitdagend gedrag vertoont. De gevoelsuitingen maken op anderen een oppervlakkige indruk die hoogdravend worden gebracht. Mensen met een theatrale persoonlijkheidsstoornis kunnen makkelijk in huilen uitbarsten of kwaad worden wanneer ze niet de aandacht en complimentjes krijgen waarop ze denken recht te hebben. Zo’n woedeaanval duurt meestal niet lang.

Het uiterlijk speelt een grote rol. Mensen met een theatrale persoonlijkheidsstoornis laten zich gemakkelijk beïnvloeden door suggesties van anderen, waardoor beweringen iets tegenstrijdig kunnen krijgen. Hij of zij beschouwt relaties vaak als intiemer dan deze in werkelijkheid zijn. Tijdens flirten en seksuele avances toont men zich ervarener dan men eigenlijk is. Men is op zoek naar geruststelling en de bevestiging van zijn of haar aantrekkelijkheid.

De sterke afhankelijkheid van de erkenning door anderen leidt tot goedgelovigheid en lijdzaamheid. Wanneer de betrokkene onder grote emotionele druk komt te staan, schiet de werkelijkheidszin al snel tekort en kunnen korte psychotische reacties optreden. Ook kan hij of zij  door hang naar sensatie in aanraking komen met drugs of andere zaken. Met spijt tot gevolg.

Mensen die in het middelpunt van de belangstelling staan, zijn niet per definitie aanstellers of theatrale persoonlijkheden. Sommige mensen zijn gewoon interessant. Maar mensen die deze stoornis hebben, doen alsof, waardoor echte gevoelens aan hen voorbij lijken te gaan. Zij zijn nogal egocentrisch.

Printversie van deze paginaPrint