Behandeling langdurige eetstoornis

In principe worden alle cliënten met een eetstoornis ambulant behandeld. Is dat niet voldoende? Dan wordt de behandeling uitgebreid met een deeltijdbehandeling of opname in de kliniek.

Ambulante behandeling

Bij een ambulante behandeling komt u minstens één keer per week voor een gesprek naar de polikliniek. Soms is creatieve therapie of psychomotorische therapie geïndiceerd. Dit is het poliplus-programma. De behandeling richt zich op een gezonder eetpatroon en op factoren waardoor de eetproblemen blijven bestaan.

Belafspraak en bed op recept

Als u ambulant behandeld wordt, kan het gebeuren dat het even iets minder goed met u gaat. Naast de ambulante behandeling kunt u dan tijdelijk extra hulp krijgen. Bijvoorbeeld door een belafspraak of bed op recept (BOR). De belafspraak houdt in dat u op moeilijke momenten kunt bellen met uw ambulant behandelaar. Een bed op recept houdt in dat u een paar dagen en nachten kunt verblijven in een kliniek van Emergis in Kloetinge. Daar kunt u even tot rust komen en orde op zaken stellen.

Eendaagse deeltijdbehandeling

Voor mensen met een langdurige eetstoornis heeft Emergis een speciale eendaagse deeltijdbehandeling. De behandelgroep bestaat uit maximaal acht personen en is een open groep. Dit betekent dat mensen de groep kunnen verlaten en nieuwe mensen erbij komen. De deelnemers hebben vaak al verschillende behandelingen gehad, maar hebben hun eetstoornis nog niet onder controle. Zij proberen in deze groep de kwaliteit van leven met een eetstoornis te verbeteren. De nadruk ligt op contact met lotgenoten en het voorkomen van een opname in de kliniek. In een prettige, positieve sfeer vinden de deelnemers steun, herkenning en erkenning bij elkaar. Onderdelen van de behandeling zijn o.a.: gespreksgroep, psychomotorische therapie, creatieve therapie, en cognitive remediation therapy.

Voltijdbehandeling

Als uw problemen zeer ernstig zijn, kunt u zich laten opnemen in de kliniek. Daar krijgt u veel hulp, dag en nacht. We spreken dan van voltijdbehandeling of klinische dagbehandeling. Hoe lang een opname duurt is per persoon verschillend. De voltijdbehandeling bestaat uit KIZ en LIZ. KIZ staat voor kortdurende intensieve zorg. U wordt gedurende een korte periode opgenomen. LIZ betekent langdurige intensieve zorg.

Printversie van deze paginaPrint