Wat is een posttraumatische stressstoornis (PTSS)?

Kenmerkend voor PTSS is dat het slachtoffer in een toestand van verhoogde waakzaamheid blijft verkeren terwijl het gevaar al lang verdwenen is. Naast de symptomen die ook bij een acute stressstoornis optreden, blijven de herinneringen op de voorgrond aanwezig waardoor men zeer angstig reageert op onbeduidende situaties of triggers.

De traumatische gebeurtenissen worden voortdurende herbeleeft door onaangename herinneringen, dromen en het gevoel alles opnieuw te beleven. Mensen met een PTSS worden vaak badend in het zweet wakker of schreeuwen in hun slaap waardoor hun partner wakker wordt. Ze vertonen terugtrekgedrag, zijn prikkelbaar en vergeetachtig.

De gewone dingen in het leven lijken niet meer belangrijk; men krijgt last van schuldgevoelens; werken kost zeer veel moeite en is moeilijk vol te houden. Deze mensen raken uitgeput door slaapgebrek en overmatige angst.

In augustus 2014 heeft de NPO een mooie reportage gemaakt over PTSS. Een oud-politieagent en een vrouw waarvan haar baby’tje direct na de geboorte moest vechten voor haar leven, vertellen wat PTSS is en hoe zij behandeld zijn.
Bekijk hier de reportage.

Printversie van deze paginaPrint