Traumabehandeling kinderen en jongeren

Het doel van traumabehandeling is dat kinderen en jongeren met een post-traumatische stress-stoornis (PTSS) hulp krijgen waardoor hun klachten verminderen of verdwijnen:

  • Je leert de erge gebeurtenis een plaats te geven.
  • Je leert weer een normaal leven te leiden zonder dat je steeds bang bent dat jou iets overkomt.
  • Je leert terug te denken aan de gebeurtenissen zonder last te krijgen heftige emoties of overstuur te raken.

Traumabehandeling kan bestaan uit een of meerdere behandelvormen. Zie onderstaande lijst.

Schrijftherapie Write Junior

Samen met de therapeut maak je schrijfopdrachten op de computer. Je schrijft op wat gebeurd is, wat je dacht en voelde. Jonge kinderen kunnen tekeningen maken. Denk je dat het allemaal jouw schuld is? Heb je het gevoel dat je het hebt uitgelokt? Dat je het verkeerd hebt aangepakt? We buigen de vervelende gedachten om naar helpende gedachten. De therapeut begeleidt je hierbij, stap voor stap.

EMDR

We maken een overzicht van je trauma’s, gedachten en gevoelens. Daarna maakt de therapeut tikjes op je hand of bewegingen voor je ogen terwijl je denkt aan de erge gebeurtenis. Bij deze behandeling hoef je niet zoveel te praten. Daarom kunnen ook hele jonge kinderen deze behandeling krijgen. Deze module duurt korter dan de andere modules. EMDR mag alleen gegeven worden door therapeuten die hiervoor speciaal zijn opgeleid.

Trauma focused cognitieve gedragstherapie

In deze behandeling verwerk je je trauma. Je vertelt of tekent stap voor stap wat er is gebeurd. In het begin kan dat best eng of spannend zijn. Later wordt dit minder. De therapeut zorgt ervoor dat je emoties niet te heftig worden. Ook praat je over wat je over jezelf denkt. Voel je je stom, schuldig of…?

Speltherapie

Speltherapie is vooral voor jonge kinderen. Tijdens deze therapie kun je met speelgoed uitbeelden wat er is gebeurd. Je leert op die manier om te gaan met de erge gebeurtenis. 

Medicatie

Soms kun je medicijnen krijgen. Meestal gebeurt dat als je klachten erg hardnekkig zijn of de behandeling zonder medicijnen onvoldoende resultaat geeft.

Psycho-educatie

Bij de start van traumabehandeling krijgen jij en je ouders psycho-educatie. Dit betekent dat jullie informatie krijgen over de klachten die horen bij een traumatische ervaring en een posttraumatische stress-stoornis.

Printversie van deze paginaPrint