Behandeling PTSS

De behandeling van PTSS is een specialistische deskundigheid.De meeste mensen worden ambulant behandeld. Dat betekent dat u alleen voor een training of een gesprek naar Emergis komt. Dat kan één keer per week zijn, maar ook één keer per maand. Soms zijn de gesprekken bij u thuis.

In de eerste fase wordt psycho-educatie gegeven zodat de betrokkene kan begrijpen waarom hij nog altijd in een hyper alerte toestand verkeerd en slecht slaapt. De beste behandeling is psychotherapie in combinatie met medicatie. In de psychotherapeutische traumabehandeling worden fasen onderscheiden:

  • fase I: stabilisatie;
  • fase II: verwerken van het verleden;
  • fase III: rehabilitatie en re-integratie in de maatschappij.

Daarnaast wordt gebruik gemaakt van cognitief gedragstherapeutische vaardigheden, EMDR en imaginaire exposure.

EMDR

EMDR is een kortdurende behandelmethode en staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. De therapie is erop gericht herinneringen aan nare gebeurtenissen, die leiden tot psychische klachten te verzwakken. Tijdens de EMDR-behandeling wordt u gevraagd het beeld van de traumatische ervaring op te roepen terwijl u tegelijkertijd met uw ogen bewegende lichtjes volgt. De afleiding zorgt ervoor dat de beleving van de traumatische ervaring wordt afgezwakt en haar emotionele lading verliest. Het wordt dus steeds gemakkelijker om aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken zonder van slag te raken.

Belafspraak en bed op recept

Als u ambulant behandeld wordt, kan het gebeuren dat het even iets minder goed met u gaat. Naast de ambulante behandeling kunt u dan tijdelijk extra hulp krijgen. Bijvoorbeeld door een belafspraak of bed op recept (BOR). De belafspraak houdt in dat u op moeilijke momenten kunt bellen met uw ambulant behandelaar. Een bed op recept houdt in dat u een paar dagen en nachten kunt verblijven in een kliniek van Emergis in Kloetinge. Daar kunt u even tot rust komen en orde op zaken stellen.

Online therapie

Voor mensen met een trauma biedt Interapy online therapie. U wordt dan online behandeld door een ervaren psycholoog.

Printversie van deze paginaPrint