Adviezen voor cliënten

  • Mensen met een specifieke fobie voor dingen die ze makkelijk uit de weg kunnen gaan, zoals hoogtevrees of angst voor spinnen, hebben er waarschijnlijk weinig last van in hun leven. Gaat het om situaties die iemand niet uit de weg kan gaan en daar dus vaker in terecht komt, dan is het een serieus probleem. Naar een feestje gaan, een vergadering bijwonen of zelfs gaan werken kan een enorme moeilijke stap zijn.
  • Zorg dat u genoeg weet over de specifieke fobie. Zorg er ook voor dat mensen die voor u belangrijk zijn, er genoeg over weten.
  • U moet weliswaar zelf uw fobie aanpakken, maar vrienden, familie en hulpverleners kunnen u daar goed bij helpen. De Angst, Dwang en Fobie Stichting organiseert lotgenotencontact.
  • Voor lichte tot matige angstklachten geeft Emergis preventie cursussen en trainingen voor jongeren, volwassenen en ouderen. Voor meer informatie kunt u bellen met 0113 26 71 43 of mailen naar info@emergispreventie.nl. Ook de Angst, Dwang en Fobie Stichting geeft diverse trainingen.
  • Neem de tijd om met uw behandelaar, familie en vrienden uit te zoeken hoe u kunt omgaan met de specifieke fobie. Zeker als u angst hebt in veel verschillende situaties kan u dat uw dagelijks leven nogal belemmeren. Neem de tijd om uit te vinden of en welk werk haalbaar is. Bijvoorbeeld parttime of fulltime, betaald of vrijwillig. Neem niet te veel hooi op uw vork.
  • Zorg voor structuur in uw dagen. Soms geeft de behandeling die al, en anders kan dat door sport of (vrijwilligers)werk.
  • Veel mensen schrikken van iemand met psychische klachten en reageren afwijzend. Bepaal daarom zelf wat u wel en niet vertelt en aan wie. Vertel oppervlakkige kennissen een beperkte versie en reserveer het complete verhaal voor mensen die dichtbij staan.
Printversie van deze paginaPrint