Blijven of weggaan?

Als er sprake is van geweld in een relatie, lijkt weggaan bij de partner de enige oplossing om het geweld te beëindigen. Toch blijkt steeds weer dat weggaan niet zo simpel is als het lijkt. De belangrijkste reden dat een vrouw niet weggaat, is meestal omdat ze bang voor hem is. Ook de angst dat hij haar zal vinden, maakt dat ze blijft.

Vrouwen die hun partner moeten verlaten, hebben soms een hoop te verliezen. Vaak raken zij hun huis en spullen kwijt en moet zij en de kinderen de vertrouwde omgeving verlaten. Ook is een vrouw soms financieel afhankelijk van haar partner waardoor zij aangwezen is op een bijstandsuitkering.

Na een geweldsuitbarsting heeft een pleger van geweld vaak spijt. Hij probeert het goed te maken waardoor de vrouw hoop krijgt op verbetering van de situatie. Vaak is de relatie niet uitsluitend gewelddadig. Perioden van relatieve rust en ontspanning wisselen zich af met slechte perioden vol spanning. Vrouwen willen vaak dat het geweld stopt en niet per definitie dat de relatie eindigt.

Printversie van deze paginaPrint