Wat is een bipolaire stoornis?

De bipolaire stoornis heet ook wel manisch-depressieve stoornis. Bij de bipolaire stoornis wisselt de stemming sterk tussen twee uitersten: heel erg opgewekt of juist heel erg somber.

De periode waarin iemand heel erg uitgelaten of opgewonden is, heet manie of hypomanie. Iemand is overdreven vrolijk, maar kan ook snel boos zijn, houdt geen rekening met de gevolgen van het eigen gedrag en heeft het gevoel alles aan te kunnen.
Het verschil tussen manie en hypomanie is dat mensen in een manie ook last kunnen hebben van psychotische verschijnselen. Bij hypomanie niet.

De periode waarin iemand zeer somber is, heet depressie. Tussen twee periodes van manie en depressie in is de stemming vaak normaal. De manisch-depressieve periode duurt meestal een paar dagen tot een paar weken. Sommige mensen hebben meer last van depressies, anderen meer van manieën. De variatie in klachten is groot. Per persoon is meestal wel een vast, duidelijk herkenbaar patroon te ontdekken. Al is dit vaak pas na verloop van tijd.

De wisselende stemmingen zijn een flinke belemmering voor het doen van de dagelijkse dingen. Vaak worden relaties beëindigd of is iemand blijvend arbeidsongeschikt. Ook in de periode tussen manie en depressie in kunnen mensen het moeilijk hebben. Dan gaan ze zich afvragen: Wat heb ik in de vorige periode gedaan? Wanneer komt het weer terug?

Gaat het over?

De stoornis zelf gaat niet over. Wel kunnen medicijnen en therapieën de verschijnselen verminderen of een nieuwe periode helpen voorkomen. Of iemand herstelt, hangt ook af van wat er gebeurd is.

Printversie van deze paginaPrint