‘Vroeger en verder’ heeft positief effect


Vorige week promoveerden de psychiaters Ethy Dorrepaal en Kathleen Thomaes op de door hen ontwikkelde stabilisatiecursus Vroeger en verder. Emergis en Rgc waren in 2008 de eerste Nederlandse ggz-instellingen die door Ethy Dorrepaal getraind werden om deze groepsbehandeling te geven.

Resultaten onderzoek
Vroeger en verder richt zich op vrouwen die in hun jeugd lange tijd seksueel en/of lichamelijk ernstig mishandeld zijn en die lijden aan een complexe posttraumatische stressstoornis (PTSS). De helft van de deelnemers heeft na de cursus minder klachten dan ervoor. Dat blijkt uit het onderzoek. Bij een individuele behandeling heeft slechts een kwart van de deelnemers minder klachten. De ervaringen van Emergis en Rgc komen overeen met de onderzoeksresultaten. 

PTSS
Vrouwen met PTTS na langdurig misbruik of mishandeling hebben vaak last van bijvoorbeeld nachtmerries, prikkelbaarheid, herbelevingen, negatief zelfbeeld en afgevlakte gevoelens.

Over de cursus
Emergis en Rgc bieden de cursus Vroeger en verder aan in Terneuzen, Goes en Middelburg. Het doel is dat deelnemers meer controle krijgen over de klachten die horen bij een complexe PTSS. Belangstellenden kunnen zich via hun huisarts aanmelden bij Emergis of Rgc. Meer informatie vindt u in de folder Vroeger  en verder.

Printversie van deze paginaPrint