‘Lintje’ voor vrijwilliger WLB De Ambachten


Jan Bosselaar (74) uit Kortgene werd vrijdag 24 april verrast door een telefoontje van Burgemeester Loes Meeuwisse van de gemeente Noord-Beveland. Ze vertelde dat hij benoemd is tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De decoratie heeft Jan verdiend omdat hij sinds 2002 vrijwilliger is bij PKN-gemeente Kortgene-Kats, zich sindsdien inzet voor de rommelmarkt voor onderhoud van de Nicolaaskerk in Kortgene en er de liturgie verzorgt. Ten slotte is hij al bijna achttien jaar vrijwilliger bij, eerst WLB Gered Gereedschap, en nu WLB de Ambachten!

“De sfeer is goed, het wordt op prijs gesteld dat ik er ben en ik kan het goed vinden met de werkleiders en de (cliënt)medewerkers”, vertelt Jan. “In mijn werkzame leven ben ik eerst vijftien jaar in Arnemuiden en daarna vijftien jaar in Vrouwenpolder ‘bovenmeester’ van een basisschool geweest. Naast lesgeven had ik interesse in techniek en vond ik het leuk om bijvoorbeeld aan fietsen te prutsen.”

Nadat zijn blik was gevallen op een advertentie in de PZC en na enkele gesprekken met Vincent van den Dries, manager werken en Huib Westerbeke, werkleider, ging Jan in het najaar van 2002 aan de slag. Eerst bij WLB Gered Gereedschap – nu WLB De Loods – en later bij WLB De Ambachten in Middelburg. In het begin begeleidde hij de ‘jongens’, zoals Jan de (cliënt)medewerkers liefdevol noemt, van de fietsreparatie. “Niet veel later hielp ik ook jongens met klussen in tuinen of met het verhuizen van Emergiscliënten. Bijvoorbeeld van een klinische afdeling naar een beschermende woonvorm of van een beschermende woonvorm naar een eigen huisje.”

Nu is Jan – naar eigen zeggen – manusje-van-alles en houdt hij zich voornamelijk bezig met het begeleiden van medewerkers die voorzien in het onderhoud van de grote tuin rondom De Ambachten. Omdat zijn andere vrijwilligerswerk veel tijd van hem vergt, werkt hij nog maar één dagdeel in plaats van drie dagdelen bij het werkleerbedrijf. “Het vormt een meer dan welkome afwisseling op mijn andere werkzaamheden, ik zou het niet willen missen!”

Vrijwilligers bij Emergis
Bij Emergis werken zo’n 150 vrijwilligers. Zij vervullen taken die anders niet of nauwelijks gedaan kunnen worden. Vrijwilligers gaan mee op artsenbezoek, brengen een bezoekje, doen boodschappen, fietsen een rondje, gaan mee met uitjes, helpen met kerkelijke vieringen en andere activiteiten. Kortom, vrijwilligers geven kleur aan Emergis en zijn niet meer weg te denken uit onze zorg, begeleiding en opvang!

Printversie van deze paginaPrint