Doet u mee met IkPas?


Ook dit jaar sluit de Zeeuwse Jeugd en Alcoholcampagne ‘Laat ze niet (ver)zuipen!’ zich weer aan bij de landelijke IkPas-actie. Iedereen kan meedoen door 30 dagen geen alcohol te drinken. Oud-wereldkampioen Nelli Cooman geeft het goede voorbeeld en drinkt vanaf 1 maart 2016 een maand  geen alcohol.

Waarom meedoen?
Nederlanders zijn steeds meer gewend geraakt om bij meer gelegenheden, dus vaker in de week te drinken. Uit onderzoek blijkt dat 35% van de ondervraagde vrouwen, ouder dan 50 jaar en liefst 50% van de mannen in die leeftijd op minimaal 4 dagen in de week drinken. Ook jongeren drinken frequent. 20% drinkt minimaal 10 keer per maand, dus zeker zo’n 3 keer in de week.

Ik Pas poster 2016 jpg

Door mee te doen met de IkPas-actie, wordt men gestimuleerd bewuster te kiezen om wel of niet te drinken. Daarnaast geven we een goed voorbeeld aan de jeugd (de NIX18-generatie) en we laten zien dat het ook gezellig kan zijn zonder alcohol. De benaming ‘IkPas’ is positief bedoeld om kort en krachtig een antwoord te hebben in situaties waar alcohol wordt aangeboden. De actie bouwt voort op IkPas in 2015. De resultaten van deze periode waren positief: een grote groep deelnemers blijkt weken na de acties bijvoorbeeld minder te drinken, voelt zich fitter en slaapt beter.

Nelli Cooman
Wereldkampioen op de 60 meter, Nelli Cooman, is de ambassadeur van de Zeeuwse IkPas campagne. Zelf drinkt ze niet of nauwelijks alcohol omdat ze zogezegd ‘Alcohol niet nodig heeft om plezier te hebben’. Nelli Cooman wil zich als ambassadeur graag inzetten voor ‘IkPas’ om ouders nog meer bewust te maken van hun eigen voorbeeldgedrag en hun rol in de preventie van alcoholgebruik bij hun kinderen.

Aanmelden
Men kan zich aanmelden via www.ikpas.nl. De actie start op 1 maart 2016 en eindigt op 30 maart 2016. Zeeuwse deelnemers krijgen gratis – zolang de voorraad strekt – het blauwe IkPas-polsbandje toegestuurd.

Onder de naam ‘Laat ze niet (ver)zuipen!’ werken alle Zeeuwse gemeenten samen met GGD Zeeland, Indigo Preventie, Politie Zeeland-West-Brabant, Admiraal de Ruyter Ziekenhuis en andere maatschappelijke partners om het overmatig alcoholgebruik onder jongeren aan te pakken. Kijk op www.laatzenietverzuipen.nl voor meer informatie. 

Printversie van deze paginaPrint