Emergis preventie opent testlocatie recreatieve drugs


Donderdag 28 november opent Emergis preventie een DIMS-testlocatie in Zeeland. DIMS staat voor Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) en behoort een netwerk van testlocaties verspreid over heel Nederland. Bij een DIMS-testlocatie kunnen recreatieve gebruikers tijdens een wekelijks spreekuur met preventiewerkers van Emergis preventie een testaanvraag voor uitgaansdrugs doen. Na een week bellen de gebruikers anoniem voor een analyse en krijgen zij informatie over welke stoffen met welke hoeveelheid er in de drug zitten en wat de effecten en risico’s van het gebruik zijn.

Breed draagvlak
Het opzetten van de Zeeuwse DIMS-testlocatie heeft een breed draagvlak bij Zeeuwse gemeenten. Vanwege de centrale ligging is voor Goes gekozen. DIMS wordt uitgevoerd door preventiewerkers van Emergis preventie en is een onderdeel van het Trimbos-instituut. Het Trimbos-insituut heeft DIMS opgezet in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Preventie
Doordat de preventiewerkers op de testlocaties wekelijks en op een laagdrempelige manier contact hebben met recreatieve gebruikers, is er ruimte voor gesprek en kan op een snelle en effectieve manier informatie over (nieuwe) drugs uitgewisseld worden. Vanuit het landelijk DIMS-netwerk is er altijd actuele informatie over nieuwe pillen, drugs en vormen van gebruik. Als er drugs worden aangetroffen die een extra risico met zich mee brengen, kan er direct ingegrepen worden. Dat kan met lokale, regionale of landelijke waarschuwingscampagnes.

DIMS start een Red Alert, een landelijke waarschuwingscampagne, als er stoffen in drugsmonsters zijn gevonden met een acuut gevaar voor de volksgezondheid. Wat betreft het monitoren van drugsstromen en trends in drugsgebruik was Zeeland een witte vlek in Nederland. Met de komst van een testlocatie in Goes is dat verleden tijd.

Het Zeeuwse spreekuur is elke donderdag van 18.00 tot 20.00 uur aan de Kloetingseweg 45 in Goes. Voor uitslagen kan men – ook op donderdag – bellen tussen 18.00 en 20.00 uur naar 06 50 03 56 68.

Printversie van deze paginaPrint