Emergis lanceert een nieuwe aanpak voor therapieresistente depressies met esketamine neusspray


Na anderhalf jaar van voorbereiding start 15 januari 2024 de esketamine polikliniek! Met de esketamine neusspray biedt Emergis nu ook in Zeeland een nieuw middel aan voor mensen met moeilijk behandelbare depressies.

De innovatieve esketamine neusspray heeft een ander werkingsmechanisme dan de gebruikelijke antidepressiva en kan van grote waarde zijn voor mensen met een depressie die heel moeilijk te behandelen is. Esketamine neusspray werkt anders en mogelijk sneller dan andere middelen. Vaak merkt de cliënt al na enkele weken verbetering; de depressieve symptomen verminderen waardoor functioneren en kwaliteit van leven verbeteren.

Esketamine is een vorm van ketamine, het medicijn dat gebruikt wordt bij anesthesie (narcose). Landelijk onderzoek naar esketamine liet zien dat het invloed heeft op moeilijk behandelbare ofwel therapieresistente depressies. Een behandeling met esketamine neusspray kan alleen bij gespecialiseerde centra die voldoen aan de criteria van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. De behandeling wordt vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering.

Onderzoek
Emergis is lid van het Esketamine Neusspray Consortium Nederland (ENC-NL), dat opgericht is om gestructureerd onderzoek op landelijk niveau uit te voeren naar de ervaringen met esketamine neusspray. Dit onderzoek richt zich onder andere op effectiviteit, langetermijn bijwerkingen en de rol van esketamine neusspray in de behandeling van depressie.

We gaan in eerste instantie ervaring opdoen met cliënten die al in behandeling zijn bij Emergis en leren van zowel onze eigen ervaringen als die binnen het ENC-NL.

#dream #steedsmeerimpact

Printversie van deze paginaPrint