Rollen omgedraaid tijdens de sTimul-inleefsessie


Tijdens een sTimul-inleefsessie op 6 en 7 juni jl. namen negen medewerkers van Emergis twee aaneengesloten dagen en een nacht de rol van cliënt op zich in een nagebouwde kliniek in Terneuzen. Deelnemer en projectleider Daaf van der Maas: “Het was een zeer bijzondere ervaring. Het doel om te ervaren hoe het is om zorgafhankelijk te zijn is zeker bereikt.”

Elke deelnemer had in zijn of haar rol vooraf gekozen psychische klachten, die per deelnemer verschillend waren. De zorgverleners waren studenten verpleegkunde en studenten social work. De sTimul-inleefsessies zijn voor de medewerkers van Emergis een interessante en leerzame ervaring die ze delen met hun collega’s en vertalen in het werk. De sessies bevorderen dat de medewerkers meer vanuit de beleving van cliënten en familie gaan werken. In 2013 en 2014 volgen er nog vier sessies. 

Daaf: “Ik leefde mij in in de rol van een depressieve man. Hij was in een isolement geraakt na de dood van zijn moeder, waar hij nog bij inwoonde. Tijdens de sessie sprak ik weinig en lag ik regelmatig op bed. Hoe snel je dan in een isolement komt als er weinig aandacht aan je wordt besteed! Je merkt hoe belangrijk het is als er geïnformeerd wordt naar hoe je je voelt, ook al ben je moeilijk in staat tot een gesprek. Ik heb ervaren hoe het is als groepsgenoten met een meer luidruchtige rol alle aandacht opeisen en hoe snel onze begeleiders, met de beste bedoeling, hun toevlucht zoeken in het aanbrengen van regels. Regels die dan vaak werden gebracht als ‘afspraken’. Ik vond dat heel herkenbaar, want zo gebeurt dat inderdaad vaak op een afdeling. Maar nu heb ik ervaren hoe dat is als je daar als cliënt tussen zit.
Wat me ook is bijgebleven, is hoe belangrijk het is dat er uitgelegd wordt wat er gaat gebeuren, waarom en wanneer. Gebeurt dat niet, dan is dat erg vervelend. De setting waarin we begeleid werden bood ook geen echt dagprogramma. De uitzichtloosheid slaat dan snel toe. De uren slepen zich dan voort, echt waar! Wat me verder heeft getroffen is de snelheid waarmee je in een zorginstelling hospitaliseert, dus waarin je snel een groot deel van je zelfstandigheid inlevert. Bij problemen of gedoe op de afdeling denk je al snel: de begeleiding lost het wel op.”  

Deelnemers sTimul-inleefsessie

Printversie van deze paginaPrint