Ik denk dat mijn kind drugs gebruikt

Een vermoeden van druggebruik ontstaat als u als ouder iets ‘verdachts’ tussen de spullen van uw kind aantreft. Of als uw kind zich anders gedraagt dan anders en zich ontrekt aan het huiselijk gebeuren. Veel ouders willen weten waar je aan kunt zien of hun zoon of dochter drugs heeft gebruikt. Aan uiterlijke kenmerken is dit echter niet altijd zichtbaar. Maar als er plotseling, gedurende langere tijd, gedragsveranderingen optreden bij uw kind, dan kan dat een signaal zijn dat er iets speelt. Een gesprek met uw kind is noodzakelijk om te kijken of uw vermoeden juist is of dat er iets anders aan de hand is.

Een open gesprek

Vertel uw zoon of dochter wat u is opgevallen en vraag informatie. Probeer dit in een open gesprek te doen en maak er geen ondervraging van. Vermijd welles-nietes discussies. Het kan van uw eigen houding afhangen hoe open uw kind durft te zijn over zijn of haar druggebruik. Als u bijvoorbeeld zeer emotioneel bent of als uw kind het idee heeft dat er flinke straffen zullen volgen, dan zal uw kind liever zijn mond houden. Als u kind denkt ‘ze weten er toch niks van’ of ‘ze raken over hun toeren als ik vertel wat ik gedaan heb’, dan lukt zo’n gesprek niet.

Niet meteen oordelen

Veroordeel het gebruik niet meteen, maar vraag uw kind welke positieve kanten er voor hem in zitten. Maak duidelijk dat u er meer over wilt weten. U leert zodoende uw kind beter kennen. En zo komt er vanzelf ook ruimte om bij de risico’s van het gebruik stil te staan.

Geef regels en grenzen aan

Probeer op een redelijke manier uit te leggen wat u niet wilt en waarom. Misschien denkt uw kind er heel anders over, maar het weet dan in ieder geval wat uw mening is. Probeer afspraken te maken. Houd hierbij rekening met de belevingswereld van uw kind.

Zoek hulp of advies

Als u er samen met uw kind niet uitkomt, vraag dan iemand waar u beiden vertrouwen in heeft. Bij dit alles blijft het belangrijkste dat u zoveel mogelijk met uw kind overlegt. Probeer het samen eens te worden over de te nemen stappen.

Op de Belgische website Drughulp vindt u meer informatie.

 

Printversie van deze paginaPrint