Alcohol drinken uit gewoonte

In Nederland drinkt 80% van de mensen regelmatig alcohol. Het hoort bij onze cultuur en bij ons sociale leven. Het geeft veel mensen een prettig gevoel en zorgt voor gezelligheid en ontspanning: op feestjes, op de sportclub, of met collega’s na het werk, wanneer u met vrienden uitgaat, of wanneer u thuis gezelschap heeft.

Ontspanning

Alcohol kan een hulpmiddel zijn om te ontspannen en even nergens aan te hoeven denken of om in te slapen. Bijvoorbeeld als u moe bent, zorgen heeft of ergens tegenop ziet; als u zich onzeker, somber of eenzaam voelt of als u last heeft van angst, pijn of verdriet.

Dagelijkse gewoonte

Omdat alcohol een prettig gevoel geeft, kunt u in de verleiding komen wat vaker of meer te gaan drinken. Sommige mensen raken eraan gewend op vaste momenten te drinken, bijvoorbeeld bij thuiskomst, bij het koken of eten, bij het televisie kijken of het lezen van de krant, of telkens voor het slapengaan. Zo wordt het drinken ongemerkt een dagelijkse gewoonte. U raakt eraan gehecht en wilt eigenlijk niet meer zonder. Een tot twee glazen alcohol per dag kan meestal geen kwaad. Maar als u humeurig wordt wanneer u het een paar dagen zonder moet doen, is er iets mis.

Onze verslavingsarts Ralph van de Wijnckel legt in dit artikel uit wanneer je verslaafd bent aan alcohol.

Printversie van deze paginaPrint