Arjens ervaringsverhaal: ‘Gewoon doen!’


Via een Emergis-arbeidsconsulent kregen we het ervaringsverhaal van Arjen. Een verhaal over herstel, dromen en leven:

Arjen van Doorne heeft een aantal zware jaren doorgemaakt: hij zat zowel psychisch, sociaal als financieel aan de grond. Inmiddels is de nu 44-jarige vrije vogel bezig met het realiseren van zijn droom: een eigen varende werkplaats waarmee hij naar klanten vaart om ter plekke mankementen te repareren.

Al vroeg ontstond Arjens passie voor boten. Na het gymnasium heeft hij dan ook een jaar werktuigbouwkunde aan de TU te Enschede gevolgd en verschillende maritieme opleidingen. De studie tot maritiem officier vervolgde hij met een studie maritieme bedrijfsvoering. Daarin deed hij veel theoretische en technische kennis op. Arjen  heeft met name veel know-how in huis over het repareren van zeil- en motorboten.

Daarnaast bezit Arjen een mooie combinatie van talenten: sterk oplossend vermogen, groot doorzettingsvermogen, werkkracht en een flinke dosis enthousiasme. Hij heeft inmiddels een eigen stalen zeiljacht die op de werf van het Goese Sas staat. Al twee jaar is hij dagelijks bezig om deze helemaal op te knappen.

Het is Arjens doel om over twee jaar als zzp’er aan de slag te gaan, met de boot als varende reparatiewerkplaats voor motorjachten op de Oosterschelde en het Veerse Meer. Hiervoor heeft hij een bedrijfsplan geschreven, waarin hij zijn visie en doelen duidelijk beschrijft. Zijn werktempo wordt mede bepaald door zijn financiën. Van zijn maandelijkse uitkering bouwt hij langzaam zijn startkapitaal op. Daarin wordt hij nu ook ondersteund door het UWV door middel van een Sociaal Activeringstraject. Een arbeidsconsulent van Emergis coacht hem hierbij.

Arjen werkt het liefst zelfstandig en in eigen tempo. Hij vertelt hierover dat werkritme en toekomstperspectief hem helpen in zijn herstel. Hij is zeer bewust bezig zich te richten op zijn toekomst, om zo zijn verleden achter zich te laten. Sinds hij bezig is met zijn boot heeft hij meer evenwicht en regelmaat, gaat het beter met zijn gezondheid en ziet hij zijn droom langzaam uitkomen. In de jaren waarin hij steun miste heeft hij zijn hoofd echter nooit laten hangen. Hij is van mening gebleven dat je het ‘gewoon moet doen’. En het blijkt dat dat voor Arjen werkt: hij gaat de uitdaging aan, gaat zijn dromen achterna en leeft zijn leven zoals hij dat het liefst doet!

Printversie van deze paginaPrint